Gesundheitswesen. 2003 Jun;65(6):378-92.

Rayonnements de radiofréquences et de micro-ondes - Une analyse de la littérature existante -
(trad R. Treignier)


[Radio and microwave frequency radiation and health - an analysis of the literature]

[Article in German]

Roosli M, Rapp R, Braun-Fahrlander C.

Institut fur Sozial- und Praventivmedizin der Universitat Basel. Roeoesli@ispm.unibe.ch

Ce rapport donne une revue des connaissances scientifiques actuelles en recherche pour la santé en provenance des effets des rayonnements radio et micro-ondes à des niveaux auxquels la population est typiquement exposée. La revue est basée sur des études expérimentales des études épidémiologiques sur les humains qui étudient les effets des rayonnements dans les bandes de fréquences entre 100 KHz et 10 GHz. Ces études pertinentes furent identifiées via des recherches systématiques de base de données de Medline et ISI Web of Science. La revue conclut que la base des connaissances scientifiques est trop limitée pour tirer une conclusion définitive sur les risques pour la santé d'expositions dans la plage des faibles doses. Quelques études seulement ont étudié l'effet de l'exposition à long terme sur la population en général dans un environnement normal. En conséquence, on ne peut prédire que peu de chose pour ce qui concerne les risques à long terme pour la santé.

Des effets immédiats associés à l'utilisation du téléphone mobile ont été observés dans des études expérimentales humaines qui ne peuvent être expliquées par des mécanismes thermiques conventionnels. Les effets observés sont du domaine normal physiologique et sont par conséquent difficiles à interpréter pour ce qui concerne un risque accru pour la santé.

Cependant, on peut conclure que des mécanismes autres que les mécanismes thermiques établis, existent.

A cause des données de base scientifiques présentes, une approche de précaution est recommandée lorsqu'on traite des rayonnements dus aux radiofréquences et aux micro-ondes pour ce qui concerne les individus et la population en général.


This paper gives an overview of present scientific knowledge in health research on the effects from radio and microwave frequency radiation, at levels to which the general population is typically exposed. The review is based on human experimental and epidemiological studies investigating the effects of radiation in the frequency range between 100 kHz and 10 GHz. The relevant studies were identified via systematic searches of the databases Medline and ISI Web of Science. The review concludes that the existing scientific knowledge base is too limited to draw final conclusions on the health risk from exposure in the low-dose range. Only few studies have investigated the effect of long-term exposure on the general population in the normal environment. Accordingly, little can be predicted regarding long-term health risks. Various studies observed an increased risk for tumours in the hematopoietic and lymphatic tissue of people living in the proximity of TV and radio broadcast transmitters. However, methodological limitations to these studies have been identified and their findings are controversial. In studies of a possible association between brain tumours and mobile phone use, the average period mobile phones use was short compared to the known latency period of brain tumours. Although these studies did not establish an overall increased risk of brain tumours associated with mobile phone use, there were some indications of an association. Immediate effects associated with mobile phone use have been observed in human experimental studies that cannot be explained by conventional thermal mechanisms. The observed effects are within the normal physiological range and are therefore hard to interpret with respect to an increased risk to health. However, it can be concluded that mechanisms other than the established thermal mechanisms exist. Because of the present fragmentary scientific database, a precautionary approach when dealing with radio and microwave frequency radiation is recommended for the individual and the general population.