Bioresour Technol. 2003 Apr;87(2):155-9.

Effets biologiques des micro-ondes : une brêve revue


Bioeffects of microwave--a brief review.

Banik S, Bandyopadhyay S, Ganguly S.

National Institute of Research on Jute and Allied Fibre Technology, 12 Regent Park. Kolkata-700040, India.

Depuis le 18ème siècle les scientifiques ont été intrigués par l'interaction de champs électromagnétiques (CEM) et des processus de vie divers. L'attention a été concentrée sur les CEM dans des gammes de fréquence différentes, dont la gamme de fréquence à micro-ondes forme une partie importante. Les micro-ondes font partie du spectre électromagnétique et sont considérées pour être cette radiation s'étendant dans la fréquence de 300 millions de cycles par la seconde (300 MHZ) à 300 milliards de cycles par la seconde (300 GHZ), qui correspond à une gamme de longueur d'ondes de 1 m à 1 mm. Ce rayonnement électromagnétique nonionisantest absorbé au niveau moléculaire et se manifeste comme des changements de l'énergie vibrationnelle des molécules ou la chaleur (Microwaves irradiating the community, Hidden hazards, Bantan Books publisher, Australia, 1991). L'identification et l'évaluation des effets biologiques de micro-ondes a été complexe et controversée. À cause du manque d'information sur le mécanisme d'interaction entre des systèmes à micro-ondes et biologiques, il y a eu une vue persistante dans des sciences physiques et techniques, que des champs à micro-ondes sont incapables d'inciter d'autres effets biologiques qu'en chauffant (Health Physics 61 (1991) 3). Dernièrement, les effets nonthermique de micro-ondes sur des réponses tissulaires sont documentés (Physiol. Rev. 61 (1981) 435; Annals of New York Acad. Sci. 247 (1975) 232; J. Microwave Power 14 (1979) 351; Bioelectromagnetics 7 (1986a) 45; Bioelectromagnetics 7 (1986b) 315; Biologic Effects and Health Hazards of Microwave Radiation, Warsaw, Polish Medical Publication (1974) 289; Biologic Effects and Health hazards of the microwave Radiation, Warsaw, Polish Medical Publication (1974) 22; Multidisciplinory perspectives in event-related brain potential research, Washington DC, US Environmental Protection Agency, (1978) 444). L'article présent est une tentative de familiariser le lecteur avec l'information pertinente quant aux effets, principalement athermique, d'irradiation à micro-ondes sur des systèmes biologiques, particulièrement des microorganismes.

 

 

 


Since the 18th century scientists have been intrigued by the interaction of electromagnetic fields (EMFs) and various life processes. Attention has been focussed on EMFs in different frequency ranges, of which microwave frequency range forms an important part. Microwaves are part of the electromagnetic spectrum and are considered to be that radiation ranging in frequency from 300 million cycles per second (300 MHz) to 300 billion cycles per second (300 GHz), which correspond to a wavelength range of 1 m down to 1 mm. This nonionising electromagnetic radiation is absorbed at molecular level and manifests as changes in vibrational energy of the molecules or heat (Microwaves irradiating the community, Hidden hazards, Bantan Books publisher, Australia, 1991). Identifying and evaluating the biological effects of microwaves have been complex and controversial. Because of the paucity of information on the mechanism of interaction between microwave and biological systems, there has been a persistent view in physical and engineering sciences, that microwave fields are incapable of inducing bioeffects other than by heating (Health Physics 61 (1991) 3). Of late, the nonthermal effects of microwaves on tissue responses are being documented (Physiol. Rev. 61 (1981) 435; Annals of New York Acad. Sci. 247 (1975) 232; J. Microwave Power 14 (1979) 351; Bioelectromagnetics 7 (1986a) 45; Bioelectromagnetics 7 (1986b) 315; Biologic Effects and Health Hazards of Microwave Radiation, Warsaw, Polish Medical Publication (1974) 289; Biologic Effects and Health hazards of the microwave Radiation, Warsaw, Polish Medical Publication (1974) 22; Multidisciplinory perspectives in event-related brain potential research, Washington DC, US Environmental Protection Agency, (1978) 444). The present article is an attempt to familiarise the reader with pertinent information regarding the effects, mainly athermal, of microwave irradiation on biologic systems, especially microorganisms.